Rick Rubin är en känd amerikansk musikproducent. Han är född 1963 i Long Beach, New York och startade bland annat det kända skivbolaget Def Jam Recordings när han gick på universitet. I Rubins portfolio kan du hitta artister som till exempel Linkin Park, Beastie Boys, Red Hot Chili Peppers, Jay-z och Johnny Cash.

Början

Rick Rubin föddes som sagt i Long Beach i New York, så sent som 1963. Han var alltså ganska ung när han påbörjade sin karriär. Han startade även som tidigare nämnt skivbolaget Def Jam Recordings, som han dock hoppade av redan 1988, fyra år efter dess begynnelse, och startade sitt egna skivbolag American Recordings.

Trots hans tidiga start i karriären och hans imponerande fallenhet för yrket, så är han inte född in i branschen. Hans pappa var nämligen skoförsäljare och hans mamma en hängiven hemmafru. Det går ett rykte om att Rubin som ungdom hade gjort en spelning med sitt punkband The Pricks, men blivit avkastade av scen. Detta skulle bero på att de börjat bråka med den hånande publiken. Men den hånande publiken var egentligen deras vänner, som skulle iscensätta ett bråk – så att bandet blev uppmärksammat. Rubins pappa dök upp och försökte avbryta konserten som ”polis”.

Trots sin brokiga bakgrund så hade han i alla fall gjort något som liknar det Svenska högskoleprovet och kommit in på en utbildning – där han som tidigare nämnt startade sitt första skivbolag Def Jam Recordings.

Mitten

När Rick Rubin efter 1988 hoppat av Def Jam Recordings och startat sitt eget skivbolag American Recordings, så var det inte för att sätta käppar i hjulet. Rubin hade redan byggt upp ett stadigt rykte som en kompetent, driven och erfaren musikproducent. Från 1988 till 2007 så producerade han musik till stora artister och band. Som till exempel Mick Jagger, Black Sabbath och AC/DC.

Året var 2007 när Rubin anslöt sig till Colombia Records, och påbörjade bland annat en god relation till Linkin Parks rappare Mike Shinoda. De producerade tillsammans skivorna ”Minuts to midnight” (2007), ”A thousand suns” (2010) och ”Living Things” (2012).

Samma år som han påbörjade sitt samarbete med Colombia Records, blev han även utsedd till en av de viktigaste musikproducenterna på 20 år, av MTV. Senare samma år benämnde tidningen Time honom som en av de mest inflytelserika personerna i världen.

Nutid

År 2012 så lämnade Rubin Colombia Records och startade upp American Recordings igen. ZZ top och The Avett Brothers var först ut att bli släppta under dess återupplivning. Rick Rubin är än i dag en av de mest uppskattade musikproducenterna, som skapat musikhistoria.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *