Det är i musikstudios som de allra flesta artister och band producerar och spelar in sina musikaliska verk. Få av oss har dock koll på alla dessa musikstudios, och vilka som producerar sin musik var. Det finns många berömda studios, till exempel Abbey Road studios i London, Hitsville studio i USA och Hans tonstudio i Tyskland. Även i Sverige finns en del kända sådana, så som Polar studios och Atlantis musikstudio. Denna sistnämnda är inte känd för alla, men här har till exempel Björn Ulvaeus och Benny Andersson och Agnetha Fältskog spelat in musik. Dessutom har studion använts av flertalet internationella band och artister, däribland Green Day, Primal Scream, Fatboy Slim och Elvis Costello. Vill du lära dig mer om denna studio som har använts av så stora artister och band? Här får du läsa mer om dess historia och vilka som har samarbetat med och/eller spelat in musik där.

Atlantis – från igår till idag

Atlantis studio är en inspelningsstudio som ligger på Karlbergsvägen i Stockholm. Till en början hölls en biograf här, men den lades ner år 1959. Senare tog skivbolaget Metronome över lokalerna, och byggde om dem till en inspelningsstudio. Personerna som höll i studion var då Anders Burman, Börje Ekberg och ljudteknikern Rune Persson. Siw Malmqvist och Owe Thörnqvist var var några av de första som spelade in sin musik här. Innan ABBA bildades och blev kända spelade flera av bandets medlemmar in musik här också. Det som under den här tiden hette Metronomestudion köptes år 1983 upp av ljudteknikern Janne Hansson, som än idag äger studion. Bland artister och band som har spelat in musik här finner vi till exempel populära och kända Melissa Horn, Moneybrother, Lisa Ekdahl, Titiyo, Robyn och The Hives. Även internationella namn som Lenny Kravitz och Quincy Jones har använt sig av studion. Det här gör Atlantis musikstudio till en av de största av sitt slag här i Sverige. Även en av Sveriges stoltheter, producenten och låtskrivaren Max Martin, har arbetat med några av sina verk i studion.

Hem för ABBA

Atlantis studio har en lång meritlista vad gäller artister och band som har spelat in musik här, men allra mest kända är de förmodligen för att ha varit hem för ABBAS musik. Flera av medlemmarna har innan ABBA bildades spelat in musik här, till exempel Björn Ulvaeus och bandet Hootenanny Singers. Björn och Bennys dåvarande flickvänner Agnetha och Anne-Frid fick också spela in musik här, och snart bildade de fyra ABBA. För alla ABBA-fans är med andra ord den här studion, som då gick under namnet Metronome studio, ett viktigt historiskt landmärke. Idag finns här ett gediget utbud av musikutrustning – allt ifrån högtalare till mikrofoner och instrument. Det är drömmen för alla musiker! Har du inte riktigt råd att hyra in dig i en sådan studio? Så länge du har en ordentlig utrustning kan du komma långt med din musik ändå. Hos Printer hittar du mycket som du kan tänkas behöva för att skapa din musik. Utrustningen kan användas såväl i studios som i till exempel ett garage.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *