Om det är någon svensk artist som redan tidigt i karriären visade skinn på näsan, är det Robyn. Blott 15 år slog hon igenom med den egna låten ”Do You Really Want Me”. Därefter följde flera hitlåtar, varav några tog sig in på den amerikanska Billboardlistan.

Robyns ikoniska röst har blivit hennes signum som artist och musikstilen har hållit ett tämligen rakt spår genom hela karriären. Med eget skivbolag och egenproducerad musik har Robyn alltid varit en äkta ”sing- and songwriter”.

Karriär, skivbolag och inspiration

Tänk dig själv att endast 15 år gammal bli känd över en natt med en låt som du själv har skrivit. En häftig känsla säkerligen och eftervågen är sällan lugn. Plötsligt är media intresserad av vem personen bakom musiken är. Ofta nästan mer intresserad av personen än själva musiken. Något som ändå Robyn tidigt markerade sitt ointresse för. Hon var helt enkelt en tonåring med skinn på näsan som vågade stå upp för sig själv och sin musik.

 

Idag är möjligheterna fler än på 90-talet då Robyns karriär tog fart. Internet och smarta digitala tjänster kan hjälpa musikartister att producera egen musik och göra business. Du kan till exempel säkerställa kostnaderna för att producera musik genom att ansöka om företagslån från https://qred.com/se/ direkt på nätet. Hur enkelt som helst i jämförelse med tiden då Robyn slog igenom och allt handlade om utdragna låneprocesser med det fysiska bankkontoret.

Robyn startade trots allt sitt eget skivbolag tidigt för sin tid. Det är ändå värt att betona det faktum att hon med dagens teknik och smarta tjänster förmodligen hade kunnat starta skivbolag ännu tidigare.

De stora radiohitsen Do You Know (What It Takes) och Show Me Love gjorde Robyn till något av en världsartist. 1997 hamnade låtarna hamnade bland topp 10 på den amerikanska Billboardlistan och Robyns första album sålde över en miljon exemplar på andra sidan Atlanten. Nu började dock skivbolagen att ställa krav gällande artistens musik. Något den unga, men mycket tuffa Robyn starkt motsatte sig till. Hon tog därför det vågade steget och startade eget skivbolag, Konichiwa Records, 2004. Något många i branschen avrådde henne från att göra, men som skulle visa sig vara avgörande för karriären.

Med sitt eget företag fortsatte Robyn att producera egna låtar inom genren pop-electro, helt utan påverkan från externa parter. Friheten att kunna producera egen musik har alltid varit viktigt för Robyn och anledningen till att hon lyckats behålla sitt koncept som artist genom hela karriären. Redan tre år efter skivbolagsstarten lanserade Robyn låten ”With Every Heartbeat” – en låt som blev etta på den brittiska singellistan.

Den internationella succén har varit ett faktum ända sedan Robyn blev ”sin egen chef”. Hon har stora meriter i bagaget. 2008 agerade Robyn förband åt popens drottning Madonna och hon har medverkat i tv-serier så som Girls och Gossip Girl. Senaste lanseringen var 2018 då artisten släppte ett album kallat ”Honey” och under åren har hon erhållit åtskilliga priser som bevis för hennes artistskap och mod.

Robyn har garanterat inspirerat till att fler svenska artister vågar ta steget och satsa på sin egen musik.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *