Martin Karl Sandberg föddes 26 Februari 1971 i Stockholm och är mer känd som Max Martin. Han står bakom en stor mängd hits för artister som NSYNC, Britney Spears, Backstreet Boys, Taylor Swift, Katy Perry, Maroon 5 och Pink. Hans många hits (22 stycken Billboard Hot 100-ettor) har gjort honom till en av världens mest eftertraktade och hyllade producenter och låtskrivare. Max Martin är bakom Paul McCartney och John Lennon den låtskrivare som haft mest ettor på den eftertraktade Billboard Hot 100. Han är också den person med mest topp 10-låtar med hela 54 stycken sånger.

Från hårdrockare till popgeni

När Max Martin var ung behövde han inte investera i kontorsplats stockholm utan tog istället hjälp av musiken för att ta sig ut i världen. Han sjöng bland annat i ett glamrockband som hette It’s Alive och de skrev senare kontrakt med det Denniz PoP-ägda skivbolaget Cheiron Records. It’s Alives andra album, Earthquake Visions, blev ett kommersiellt misslyckande men Max Martin hade redan då börjat samarbeta med Denniz PoP som upptäckt hans talang för att skriva poplåtar. Tillsammans producerade de Rednex-låten Wish You Were Here, deras första samarbete. De skulle fortsätta producera låtar och album för artister som Ace of Base, Leila K, Army of Lovers och 3T. Max Martin bestämde sig för att hoppa av It’s Alive 1995 och ersattes av Anders Jansson. Efter avhoppet producerade Max Martin ett flertal av Backstreet Boys stora hits och var avgörande i bandet återupplivning. Han skrev exempelvis hit-låtarna Quit Playing Games (With My Heart) och Everybody (Backstreet’s Back).

Forsatt succé efter 90-talet

1998 dog Denniz PoP av cancer och Max Martin tog över Cheiron Studios. Han fortsatte att producera låtar för Backstreet Boys och stod bland annat för 7 av 12 låtar på deras album Millennium. En av singlarna från det albumet, I Want It That Way, fortsätter vara väldigt populär och har valts ut av både MTV och Rolling Stones som en av de 10 bästa popsångerna i historien. I Want It That Way blev också vald som den absolut bästa poplåten från 90-talet av VH1. Han skapade dock inte låten själv utan gjorde den tillsammans med Andreas Carlsson och Kristian Lundin. Max Martin besöker Sverige flitigt och är lika aktuell nu som då. Några av hans senaste skapelser hörs fortfarande flitigt på radio och innefattar bland annat listettorna Can’t Stop The Feeling! som framför av Justin Timberlake (2016) och den dansanta låten Can’t Feel My Face med The Weeknd (2015).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *