RedOne heter egentligen Nadir Khayat, och kommer ursprungligen från Tétouan i Marocko. Han flyttade till Sverige när han var 19 år gammal, men efter ungefär 20 år i landet har han lämnat också Sverige bakom sig, och bor numera i Los Angeles i USA. Det är tack vare hans framgångar som musikproducent som detta har varit möjligt.

Det var musiken som förde Khayat till Sverige, då han var inspirerad av svenska popfenomen som Abba och Roxette. Trots det skulle det dröja nästan tjugo år innan han fick sitt genombrott som musikproducent, och bitvis var det mycket svårt – Khayat har själv sagt att han arbetade som diskare på restaurang för att överleva. Genombrottet kom till slut år 2005, både i Sverige och utanför landets gränser. I Sverige blev han känd för att ha skrivit Darins låt ”Step up”, som toppade listorna i hemlandet, medan han i Kanada prishyllades för låtarna ”I Wish” och ”Little Mama” som han skrev för artisten Carl Henry. Han fick sitt första steg in i musikvärlden i USA i samband med att han skrev den officiella låten ”Bamboo” till fotbolls-VM år 2006, som blev en internationell hit.

Hans verkliga framgångar började år 2008, då han skrev och producerade debutlåtarna åt den (då) nya artisten Lady Gaga, ”Just Dance” och ”Poker Face”. Dessa låtar blev, som vi numera vet, listettor över hela världen, och inte bara Lady Gagas karriär, utan också RedOnes, var ett faktum. Idag har han förutom Lady Gaga också arbetat med stora stjärnor som Michael Jackson, Nicki Minaj, Jennifer Lopez, Pitbull, Enrique Iglesias, Shakira, One Direction och Rod Stewart. Han har nominerats till hela sex Grammy-utmärkelser, och har vunnit tre, och han har tilldelats en Grammis för Årets producent.

För många, inte bara de som arbetar inom musikbranschen som RedOne, känns det viktigt att alltid kunna lyssna på musik. Det är numera möjligt, tack vare de lagringsmöjligheter och strömningsmöjligheter som finns i våra mobiltelefoner. Den enda begränsningen är batteritiden, och för att försäkra sig om att mobilen inte dör medan man lyssnar på musik kan det därför vara en bra idé att ha med sig en powerbank när man ska göra längre resor. Då kan man alltid hålla koll på RedOnes senaste alster.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *