Musik studio med utrustning

Om man kollar på svenska stora musikproducenter som arbetat med Internationella artister så är Andreas Karlsson en av dem, han har bland annat arbetat med artister som Backstreet boys, Katy Perry och Britneys Spears. Han har förutom arbetat som musikproducent även startat en skola för musik och han har dessutom en egen sångkarriär. Många känner dock igen honom ifrån Idol-juryn. En annan Svensk musikproducent som också arbetat med Britney Spears är Karl Martin Sandberg som är mest känd under namnet Max Martin men han har även arbetat med Celine Dion och Bon Jovi bland annat.

Kvinnliga och icke-binära musikproducenter

Upfront lyfter fram kvinnliga och icke-binära musikproducenter, de menar att det finns ett svart hål inom musikbranchen när det kommer till kvinnliga musikproducenter men även icke-binära och det är tydligt när man kollar på de mest kända musikproducenternas namn. Upfront Producer Network startades hösten 2015 av projektledarna Anna Ingler som är en frilansande projektledare och Amber Watts som är en styrelsemedlem i Femtastic. Namnet Upfront är inspirerat av slagordet ”Girls Up Front” som används av Femtastic som är ett kvinnligt kollektiv. Senare vill de utveckla projektet globalt och inte enbart inom Sverige. I framtiden hoppas dem att branschen kommer vara mer jämställd och att detta nätverk inte ska behövas.

Vad gör en musikproducent?

Musikproducent eller som man även kan kalla de, skivproducent, är dem som ansvarar för det konstnärliga (hur resultatet ska låta) och dem ansvarar även över själva musikinspelningen. Om man behöver en jämförelse så kan det vara filmens regissör som också ansvarar över det konstnärliga. Oftast jobbar även musikproducenter med annat inom musikbranchen, för det mesta med en egen musikkarriär eller något liknande som musikproducenter faktiskt gör. Om man kollar närmare på olika genrer så har för det mesta musikproducenterna även skrivit sina egna låtar inom Dance, Techno och även andra elektroniska genrer. De innebär oftast att de skrivit det själv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *