Hand setting the sound

Rätt utrustning för rätt ljud

Utrustningen är en avgörande del för att din musikproduktion ska fungera så bra som möjligt. Utan en utrustning av hög kvalitet spelar det mindre roll hur talangfull och musikalisk du är – dina låtar kommer ändå inte att hålla standarden för att sticka ut i den hårda konkurrensen. I en tid när alltfler väljer att producera sin egen musik är konkurrensen mellan olika musikproducenter knivskarp och den som väljer att snåla in på utrustningen gör det ofta svårare än nödvändigt för sig själv. Lyckligtvis finns det enkla sätt att förbättra ljudet genom att köpa in prylar av hög kvalitet och på så sätt skapa de bästa möjliga förutsättningarna för en genomgående bra musikproduktion.

Den första delen i musikutrustningen är en dator som klarar av att hantera din musik. Numera sköts givetvis nästan all musikproduktion digitalt, vilket innebär att det är datorn som används för att mixa dina låtar liksom göra förändringar i ljudet tills du blir nöjd. Med en undermålig dator är risken stor att du blir frustrerad och undviker att göra de där sista justeringarna som kan vara skillnaden mellan en okej låt och en proffsig produktion. Även om datorn sällan har en direkt inverkan på ljudet är den indirekta effekten så mycket större eftersom varje låt bildar en helhet där alla detaljer har en del för att resultatet ska bli så bra som möjligt.

För att få till det där krispiga klara ljudet är mikrofonen en viktig aspekt. Det är intuitivt rimligt att mikrofonen som används för att fånga ljudet måste hålla hög kvalitet för att resultatet ska bli bra. Ändå väljer överraskande många att försöka göra en besparing och köper mikrofoner i de lägre prissegmenten. Kanske beror det på att mikrofoner kan vara dyra om du vill ha det bästa. Tyvärr är det svårt att fuska med mikrofonen eftersom det alltid märks i slutändan – och ofta får du precis vad du betalar för. Med en riktigt bra mikrofon har du gjort en investering som kanske känns saftig till en början, men under en längre tid kommer du att se fina resultat när du märker att det lönar sig att köpa saker av hög kvalitet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *