CheironStudiosKända musikstudior

Musikproduktion är något som har fascinerat människor ända sedan popmusikens uppkomst. Eftersom de flesta musikfantaster får en tät koppling till musiken är det naturligt att leta efter dess ursprung. Ofta har våra mest älskade låtar och skivor spelats in i studior som senare har blivit mytomspunna. Artisterna själva har givetvis bidragit till det genom att prata om hur studion har varit en viktig del av arbetet – och många musikkännare önskar nog att de själva hade fått vara med när skivan spelades in. Även om det inte är möjligt går det att läsa om – och ofta besöka – platserna som låg till grund för några av de mest kända skivorna i modern tid.

Den allra mest kända inspelningsstudion hos gemene man lär vara Abbey Road Studios. Det var här som The Beatles, ett av de mest populära banden genom alla tider, spelade in sitt album Abbey Road. Studion tar sitt namn från gatan som löper genom norra London där inspelningsstudion är belägen – och det berömda skivomslaget från Abbey Road, som föreställer de fyra bandmedlemmarna i Beatles när de går över gatan, har gjort att många fans vallfärdar hit för att få en glimt av studion. Studion har också tjänstgjort som inspelningsplats för många andra kända verk, som när filmmusiken till Härskarringen-trilogin skulle spelas in.

På andra sidan Atlanten finns det en plats med en liknande mytologi som Abbey Road. Det handlar om Hitsville USA i Detroit som var en känd inspelningsstudio i mitten och slutet av 1900-talet. Det var här som det klassiska Motown Records hade sina huvudkvarter, vilket gjorde att Hitsville USA var platsen för hundratals artisters mest kända album. Motown Records flyttade så småningom till Västkusten, men Hitsville har förblivit en symbol för deras storhetstid och är idag ett populärt utflyktsmål för turister.

I Sverige har vi en liknande motsvarighet till Abbey Road och Hitsville USA. Det handlar om Cheiron som var en legendarisk musikstudio liksom ett kollektiv för musiker. Trots att studion egentligen bara var aktiv under ett årtionde – 1990-talet – hann det bli en viktig plats för musikproducenter och musiker som ville spela in sin musik här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *