Det kanske låter konstigt, men det går faktiskt att arbeta inom musikbranschen även om man inte tycker om att stå i rampljuset. Artister och musiker av alla slag är beroende av massvis av personal för att göra sin musik. En yrkesgrupp som är särskilt efterfrågad är ljudtekniker. De ser till att allting spelas in och mixas på rätt sätt, och i takt med att inspelningsmetoder har blivit alltmer komplexa har ljudteknikerns roll fått en större betydelse. I Sverige går det numera att studera ljudteknik på flera högskolor runt om i landet.

Var finns utbildningen?

Ridge_Radio_StudioDen mest välrenommerade utbildningen i ljudteknik är antagligen den som erbjuds av Studio Blue i Stockholm. Under två år får man lära sig om allt som har med ljudbild och studioarbete att göra, i lokaler med den senaste tekniken. Men det är allt annat än billigt: utbildningen kostar mer än 32 000 kronor per termin. För den som inte har råd med det finns det ett par andra alternativ. Man kan till exempel söka in till ljudteknikerprogrammet vid Luleå tekniska universitet. Det är en utbildning som är förlagd till Piteå och tar tre år. Här lär man sig också om mer än bara musikproduktion. En del av tiden ägnar studenterna åt att lära sig ljudteknik för radio, bland annat genom egenutformade projektarbeten. De som gör riktigt bra ifrån sig här märks sedan ofta bland finalisterna i kortfilms-tävlingen yle shortdox, där de bästa radiodokumentärerna och ljudberättelserna i de nordiska länderna ska koras.

En blomstrande arbetsmarknad

Med en utbildning i ljudteknik har man ett bra läge på arbetsmarknaden. Det behövs till exempel folk som kan sköta kontrollerna på radiostationer, producera podcasts eller optimera inspelningen av ljudböcker. Dessutom visar det svenska musikundret inga tecken på att tappa i kraft, och behovet av skickliga tekniker i musikstudior runt om i landet kommer även i fortsättningen vara stort. En utbildning i ljudteknik kan till och med leda till en internationell karriär. Det gäller inte minst då svenska studiotekniker under de senaste årtiondena byggt upp ett obestridligt gott rykte. Kanske är det just det tekniska kunnandet i samklang med djup musikalitet som ger svensk ljudteknik det där lilla extra. Samtidigt är det på sin plats att påminna om att det kan vara krävande att utbilda sig till ljudtekniker idag, speciellt när allt fler konkurrerar om utbildningsplatserna. Utan talang och passion för musik ner till dess minsta beståndsdelar klarar man det troligen inte.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *